15e januari
4 port
500g Köttfärs
1 Hackad gul lök
1,5dl Creme fraiche
1dl Tomatpuré
Salt & Peppar
Paprikapulver
Timjan
2dl Keso
Ostsås:
2dl Grädde
1dl Creme fraiche
2dl riven ost, gärna med mycket smak
Salt & Peppar
Ev. en skvätt citronsaft
Bryn köttfärsen. Låt löken steka med en kort stund så den blir mjuk. Blanda i creme fraiche och tomatpuré. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver och lite timjan.
Ostsås: Koka upp grädde och creme fraiche. Häll i osten under omrörning. Rör tills all ost har smält. Smaka av med salt och peppar. Skvätt i lite citronsaft om du önskar aningen syra.
Blanda köttfärsen med keson och lägg i en ugnsfastform. Häll över ostsåsen. Grädda i 200 grader i ca 15min, eller tills gratängen fått fin färg.
1msk smält Smör
4dl hackad Babyspenat
2 Ägg
1dl Grädde
1/2 hackad Gul lök
2dl riven Prästost
50g Fetaost
Salt & Peppar
Blanda smält smör, ägg, grädde och riven prästost. Stek löken och babyspenaten tills den blivit mjuk och följsam. Blanda ner det i smeten. Salta & peppra. Häll smeten i småkaksformar, ca 1msk per form. Fördela fetaosten i formarna. Tillaga i ugn, 200grader i cirka tio minuter eller tills de fått fin färg.
Låt frestelserna kallna innan du äter dem. Förvara i kylskåp.